Yin yoga

Yin yoga heeft dezelfde basis als Hatha yoga. De les is rustiger; fysiek minder inspannend en meer gericht op lichamelijke en geestelijke ontspanning. Centraal staat: enerzijds de aandacht bij het hier en nu houden en anderzijds het niet oordelen. Je kunt bewuster het verschil tussen inspannen en ontspannen ervaren.
De Amerikaanse Paul Grilley is de grondlegger van Yin yoga.
In Yin yoga zijn de doelgebieden van de houdingen meer gericht op het bindweefsel. Bindweefsel zit door het gehele lichaam heen; o.a. om spieren, in gewrichten en tussen gewrichten. Bindweefsel heeft een steunende, dan wel verzorgende functie. Bindweefsel beschermt de organen en bepaalt hun vorm. De onderlinge beweeglijkheid van de organen wordt verzorgd door het bindweefsel.
Yin yoga richt zich vooral op statische houdingen, die lang aangehouden worden (2-5 minuten). Op die manier wordt eerder het bindweefsel dan de spieren opgerekt en gestimuleerd. Hierdoor worden gewrichten beweeglijker en actiever. Dit wederom stimuleert meer opening en ruimte in ons lichaam; in het bijzonder rond het gebied van heupen, heiligbeen en de gehele rug.
Daarnaast kan gedoseerde druk (ook wel gewenste compressie genoemd) de botstructuur sterk houden.